10 Adımda KPSS ye nasıl hazırlanırım?
Çok Saçma ! diyenler için ;
Ayrıntılı çalışma programı ve tavsiyelerim ;)
1- Çalışmaya başlamadan önce çalışma düzeniniz oluşturun (Kendinize ait sesiz bir oda , Çalışma masanızı ve döner koltuğunuz Çünkü bu sınav marotonunda sizi yalnız bırakmayacak tek dostlarınız olacak :D 3 ü bir arada kahvelerinizide unutmayın. Mahmood alırsanız baya gidiyor. :D bir kutuda 50 tane var :D aşağı yukarı 1 ay ..Şaka değil ya valla bak :D)
2- Çalışma planınızı yapın.Bu planda dikkat etmeniz gereken en önemli nokta günlük çalışma saaatiniz Bence 6-7 saat iyidir çok kasmayın ;)kpss2014 gördünüz aq 3 kitap bitirdim :D Aşağıdaki videoda hocamız bu durumu özetleycek bir venn şeması çizmiş çok hoş...mutlaka izleyin. Unutma Günde en az 20 soruluk paragraf çöz.. yada akşam uyumadan önce kitap oku.. Türkçe yaparım çalışmama gerek yok deme eşekten düşmüşten beter eder adamı pis çarpar.2012 de beni çarptı hemde pis çarptı :D Planında arka arkaya sayısal ders koyma aralara sayısalları serpiştir. Ben ders çalışma saati belirlemeye karşıyım kendine günlük konu yada soru belirle Nasıl mı ? Şöyle: Bugun tarih konu çalışacağım. Tarih inkilapları çalışayım,konuyla ilgili 200 soru çözeyim , Matematikten 100 soru çözeyim , birde 20 paragraf türkçe çözeyim.. Bu programı ister 7 saatte bitir ister 3 saatte ama mutlaka bitir gerekirse gecele ;) Neyse bu kadar sululuk yeter artık ciddi oluyoruz :)
3- Konuları Son 1 ay kala bitir eksiğin kalmasın.ha unutmaa sınav yeni başladı.Sınavlara hazırlanırken son bir ayın çok kritik bir önemi vardır. Son bir ay sizin sınavı kazanıp kazanmayacağınızı belirleyen önemli bir süreçtir. Yani sizin 101. Vuruşunuzdur. Bu nedenle bu zamana kadarki çalışmanız ve denemeleriniz nasıl olursa olsun son vuruşunuz harika olsun.
Son bir ayı tamamen hızlı genel tekrara ve çok sayıda soru ve denemeye ayırmalısınız. Bu dönem artık yeni konu öğrenme dönemi değildir, bildiğimiz bilgileri tam bilme, netleştirme, kullanılabilir hale getirme dönemidir. Bu nedenle her gün bir deneme çözün.
Denemeleri, özellikle sınav saatine denk getirin ve sınav süresi kadar zaman ayırın.
Denemelerde yapamadığınız soruların çözümlerini mutlaka öğrenin veya konularını tekrar edin.
Deneme yapmaktaki amaç tam olarak ?bildiğini neden yapamıyorsun? sorununa cevap aramaktır. Yani sınav performansınızı artırmaktır, sınavda ustalaşmaktır.
Bu dönemde mutlaka bol bol çıkmış soru çözün. Yapamadığınız soruların çözümlerini mutlaka öğrenin.
KPSS, bir maraton koşusudur ve farkı meydana getiren tur, en son turdur. Bu nedenle çalışma performansınızı son bir ayda en üst düzeye çıkartın.
Bu döneme kadar yapılan öğrenme, karmaşa aşaması içerisindedir. Yani, son bir aya kadar yaptığınız çalışmalar, zihninizde karmaşık bir düzen içerisinde bulunur. Bilgiler zihninizde adeta, yukarıdan, aşağıdan, sağdan sola uçuşur. Bilgiler tanıdık gelir, ama net olarak bilgiye ulaşmakta zorluk çekersiniz. Bu nedenle son bir aylık dönem bu karmaşık bilgileri netleştirme dönemidir. Daha farklı bir ifade ile bu dönem, bilgileri bilinçaltına atma dönemidir. Buna öğrenmede bilinçsiz yeterlilik dönemi denir.
Konuların genel resmini görebilmek, netleştirmek, daha oturmuş hale getirmek, bilgileri cilalamak bu dönemde gerçekleşir. Bu nedenle, bu süreye kadar bütün konuları bitirmiş ve soruları çözmüş olmalısınız yani noktayı koymuş olmanız gerekir. Bu süreye, çalışılmadık hiçbir konu bırakmamalısınız.
Bu dönemde, yeni konu öğrenmeye çalışırsanız panikleme sorunu ile karşılaşabilirsiniz. Çünkü, ” Bu konuyu da çalışmalıyım, bu konuyu da öğrenmeliyim ” diye konuların hücumuna uğrarsınız.
Son bir aylık dönemi, çok iyi değerlendirerek, denemelerde ve gerçek sınavda beklenin üzerinde artışlar sağlayan çok sayıda insanın mutluluğuna şahit oldum.
Son bir ayda yapılan bir günlük çalışmanın daha önce yapılan 10 günlük çalışmaya bedel olduğunu belirtmek isterim. Bu nedenle, son bir aydan önceki denemeleriniz düşük olsa da, kalan bu zamanda en üstün performansa çıkın ve son vuruşu iyi yapın, tam bir kamp düzenine girin.Öyle yatiş yok.. Yardırma zamanı ..
Evet uykusuz kaldım, gecemi gündüzüme kattım çalıştım, en yakın, en çok sevdiğim arkadaşlarımdan ayrı kaldım. Çok büyük zorluklar, çok büyük engeller aştım, çalıştım. Çok yoğun stresler yaşadım, hayattan tamamen koptum, çalıştım. Televizyondan, bilgisayardan her şeyden koptum, çalıştım… .
Ve bunların hepsine değdi. Bunların hepsine değdi. İyi ki yaptım.
Bütün bunları düşünür, söyler ve hissedersiniz ve sevdiklerinizle başarınızı paylaştıkça kendinizi daha fazla değerli, başarılı, mutlu hissetmeye başlarsınız.
Bu sizin başarınız olacak. Bu uyumadığınız gecelerin, yapamadığınız tatillerin, bayramların, muhabbetlerin, gezemediğiniz zamanların, seyredemediğiniz dizilerin, maçların, eğlenemediğiniz saatlerin karşılığı olacak.
Kesinlikle ve asla ertelemeyin ve vazgeçmeyin.
Umudunuzu koruyun ve sadece yapabileceklerinize odaklanın. Sadece yapacağınız çalışmaya odaklanın. Sizin üzerinize düşen görev, elinizden gelinin en iyisini yapmaktır. Elinizden gelinin en iyisini yapın ve gerisini boş verin…
4- Son bir haftanızı özellikle yakın hafıza-ezber bilgiler içeren derslere ayırın. Bu derslerden iyi net çıkarmanın püf noktası, son bir haftada bu derslere bir defa daha çalışmaktır. Bu dersleri yakın hafızanıza yüklersiniz ve sınavda da tıkır tıkır kullanırsınız. Bu size önemli bir fark kazandıracaktır.Bu fark için Tek yapmanız gereken sınav anında heyacanınızı düşük tutmak orta düzey kaygı iyidir. UNUTMA çok önemli Sınavın %60 ı çalışmak. %40 'ı sınav anı hazırbulunuşluk düzeyin... Sınav anı çok önemli. Sınav için tek tavsiyem çok fazla erken gidip heyacanızı artırmayın. Sınav salonuna erken girip sırada sınav fantazileri yapmayın. Denemelerde uyguladığınız taktiği uygulayıp geçeceksiniz son dk fantazilerinden uzak durun...Sınav yerine bir gün öncesinden bir bakın sınav anında sizi zor durumda bırakacak problemler olabilir mi. Ortaöğretim kurumlarında sıralara dikkat edin üzerini temizleyin..
Yaşanmış olay : 2014 Kpss'ye Afyonda girdim. Sınav salonunda sıramın üzerinde yapışkan bir madde vardı (hey saçmalamayın tmm ortaöğretim dedikte o kadar değil hemen kafanız oraya gitmesin ) sınav görevlisnden dedimki pardon sıramda problem var ? adam direk : - ne yapabilirim dedi ? bende sınava 5 dk kaldıgı için üstelemedim aldım peçete su sildim... Arkadan bir ses hocam optiğimin arkası yapiş oldu altından küçük bir yırtılma oldu bir şey olur mu ? - bilmiyorum ! olmaz her halde ( Devletin kiçina yapışmış keneler devletin kanını emin bakalım. havadan para kazanmaya alışmışsınız ) o kızın sınavı nasıl geçti çok merak ediyorum acaba o durum sınavını etkiledi mi ? ben olsam beni kesin etkilerdi.. işte bu gibi olaylar yaşamamk için kendi işinizi kendiniz görün. Sıranızı kontrol edin..
5-Sınav da eğer kalem açmakla uğraşmak istemiyorsanız kaleminizi çift taraflı açın Sınavda 4 Kaleminiz olsun. Matematik için mutlaka bir kaleminiz hazırda dursun işlemlerde problem yaşamayın ;)
6- Optiği işaretlerken denemelerde geliştirmiş olduğunuz stratejiyi sınavdada uygulayın. Benim tavsiyem ön yüzünü bitirdikten sonra işaretlemek. Optiği işaretlerken o sayfada yapamadığınız sorular beyin tarafından işlenecek bu sırada optiği de doldurmuş olacaksınız. Dinlenmek için de idealdir.
7- Sınavda zaman problemi yaşayacağını düşünüyorsan ve işlemcinde sağlamsa Hızlı tur yani Ales Tekniğini dene. Bu teknik şu şekilde uygulanabilir: Öncelikle yaprak kontrolü yaparken soruların uzunlluklarına dikkat edip hafızana almaya çalışın. Aldıktan sonra yapabildiğin soru varsa direk onları işaretleyip sınava başla. Bak yapabileceksen yap yapamayacaksan geç vakit kayıp etme. bu şekilde kolay sorulardan kitapçığı bitir sonra tekrar başa dön bu sefer yapamadığın soruları yaparak kitapçığı bitir. Sürene bak hala zaman varsa yapabileceğini düşündüğün soruları yap ve bitir. hadi geçmiş olsun. (Nasıl olacak bu? Deme İşlemci sağlam olursa yapabilirsin.)
Yarın Sınav var Hazır mısın ? -Eveettttt
Sınavınızda başarılar .....
Yazarın Sözü : Heyacan kaçınılmazsa, zevk almaya bak ;)