Kpss A grubuna nasıl çalışılır?
KPSS A Grubu Kadro Ne Demektir?
Kamu kurum ve kuruluşlarındaki müfettiş, uzman, denetmen, kontrolör yardımcılıkları ile kaymakam adaylığı kadrolarına A grubu kadrolar, bu kadrolara atanabilmek için yapılan sınava da KPSS-A denmektedir. Örnek verecek olursak, Maliye Bakanlığı Hesap Uzman yardımcısı, TEDAŞ Müfettiş Yardımcısı, Tarım ve Köy işleri Bakanlığı Kontrolör yardımcısı kadroları KPSS-A kadrolardır.
Kamu kurum ve kuruluşlarındaki müfettiş, uzman, denetmen, kontrolör yardımcılıkları ile kaymakam adaylığı kadrolarına A grubu kadrolar, bu kadrolara atanabilmek için yapılan sınava da KPSS-A denmektedir. Örnek verecek olursak, Maliye Bakanlığı Hesap Uzman yardımcısı, TEDAŞ Müfettiş Yardımcısı, Tarım ve Köy işleri Bakanlığı Kontrolör yardımcısı kadroları KPSS-A kadrolardır.
KPSS A grubu sınava nasıl hazırlanmak gerekir?
A grubu kadrolara yerleşebilmek için öncelikle kurum sınavlarına yerleşebilmek için öncelikle kurum sınavlarına katılabilme vizesi anlamında KPSS’den her kurumun kendisi için belirlediği ilgili puan türlerinden yeterli puanları almak gerekmekte. Daha sonra kurumların yapmış olduğu sınavlara katılarak başarılı olan arkadaşlar mülakata girmeye hak kazanmaktadır. Devletin göz bebeği diyebileceğimiz A grubu kadrolara yerleşmek için böylece üç farklı aşamadan geçmek gerekiyor.
KPSS A grubu adaylar YDS'ye girmeli mi ?
KPSS puanlarının hesaplanmasında önceki yıllarda yabancı dil bileşeni için KPSS yabancı dil oturumu yapılmakta ve cumartesi sabah oturumunda genel kültür yetenek sorularından sonra verilen 60 dakikalık sürede adaylar ücretsiz olarak 60 soruluk yabancı dil oturumuna katılmaktaydılar. Bu oturuma katılmayan adayların ise yabancı dil bileşeni bulunan puanları hesaplanmamaktaydı. Ancak YDS ile bu sınav kaldırılmıştır.
KPSS sisteminde 121 farklı puan türü bulunmakta olup, bunlardan 119 tanesi A grubu alımlara yöneliktir. Bu puanlardan 91 tanesinin bileşenlerinin arasında ise yabancı dil bulunmaktadır.
Adaylarımızın bildiği üzere, bir puanı meydana getiren bileşenlerden hiç soru cevaplanmamış olması durumunda o puan türü hesaplanmamaktadır. Yani, A grubu hedefleyen bir adayın yabancı dil sınavına girmemesi durumunda 91 tane puanı hesaplanmayacaktır. Bunun anlamı ise bu durumdaki bir adayın bir çok kurum sınavına başvuramamasıdır.
2016-YDS İlkbahar Dönemi Sınavı
⇒Tecrübeli Bir Arkadaşımızın bizimle paylaştığı güzel bir yazı...
Bir çok üniversiteli arkadaş müfettiş, kontrolör,uzman olma hayali ile Kpss A grubuna hazırlanıyorlar. Bu yazıyı o arkadaşlara biraz olsun yardımcı olmak için yazmayı düşündüm. Bende bir zamanlar bu arkadaşlardan biriydim ve bu sürecin başında oldukça bilgisizdim. İnsan ilk başlarda bu işin üstesinden gelemeyeceğini o kadar dersi nasıl çalışacağını filan düşünüyor, en sıkıntılı durum ise kafanda birçok soru varken cevabı verebilecek birini bulamıyorsun. Hatta kpss kursuna gitsen bile sana sadece kpss hakkında bilgi veriyor, kpss sonrasında gireceğin kurum sınavları hakkında hiç bir bilgi veremiyorlar. Ben birçok müfettişlik ve kontrolörlük sınavı kazanmış biri olarak nacizane bilgilerimi paylaşacağım. Şimdiden söyleyeyim uzun bir yazı olacak.
P.S: Ben SBF mezunuyum ve vereceğim bilgiler daha çok SBF ve İİBF mezunları için olacaktır. Ayrıca okurun hiç Kpss bilgisi olmadığını düşünerek yazımı yazıyorum, umarım birilerine faydalı olur.
KPSS A grubu olarak gireceğiniz sınavlar:
⇒ 2016-YDS İlkbahar Dönemi
⇒ Cumartesi sabahı 1. Oturum: Genel Yetenek - Genel Kültür
⇒ Pazar sabahı ise 3.Oturum: Muhasebe-İktisat-Hukuk-Maliye-İşletme
Ayrıca Kaymakam olmak isteyen arkadaş varsa Pazar günü öğleden sonra yapılan 4. Oturuma da katılmalı ve kamu yönetimi bölümünü de yapmalıdırlar. Başbakanlık Müfettiş Yard, Vergi Müfettiş Yard, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müfettiş Yard. ve hatta BDDK Murakıplığı gibi sınavlara giriş şartı genel olarak Kpss P40 puan türünden 80 ve üzeri almış olmaktır. Fakat genel olarak bu kurumlardan biri sınav açtığında alınacak personel sayısının 4 veya 5 katını sınava çağırmaktadır, bu nedenle 80 puan almak bazı durumlarda sıralamaya girmeye yetmemektedir. Örneğin 50 müfettiş yardımcısı alacağını açıklayan bir bakanlık sınava 4 katı adayı çağırır, yani sınava 200 kişi girecektir ve sınava başvuranlar en yüksek puandan sıralanır, 200. arkadaşın puanı 87 ise siz 86 almış bile olsanız sınava giremedikten sonra çalıştıklarınız hiç bir işe yaramayacaktır.Yani amacınız Kpss P40 puan türünde 80 ile yetinmeyip en yüksek puanı almak olmalıdır.
Kpss sınavı test şeklinde yapılan bir sınav fakat müfettişlik ve kontrolörlük gibi kurum sınavları genel olarak yazılı (klasik) şekilde yapılan sınavlardır. Bu nedenle ilk olarak Kpss sınavı için ders ders hangi kaynaklardan çalışılması gerektiğini belirtip, daha sonra kurum sınavları için kaynak önerisinde bulunacağım.
KPSS için kaynaklar :
Maliye : Maliye genelde herkesin en çok net yaptığı alandır bu nedenle soru kaçırmamaya çalışılmalıdır. Herhangi bir dershanenin Maliye kitabını iyi çalışmanız yeterli. Sorular genelde mükerrer oluyor çıkmış soruları çözmeniz çok faydalı olacaktır. Bunun dışında ikinci sayfa yayınları çözümlü maliye sorularını kesinlikle öneririm.
Hukuk : Hukuk alanı Medeni hukuk, Borçlar hukuku, Ticaret Hukuku(Ticari işletme, kıymetli evrak ve şirketler hukuku), İcra iflas hukuku, Anayasa hukuku, İdare hukuku ve son olarak Ceza hukukundan oluşur. Oldukça ezber olan ve çok çabuk unutulan bir alan. Hukuk ezber olmasına rağmen ilk defa öğreniyorsanız çok fazla soru takılıyor aklınıza ve bunu soracak birilerini arıyorsunuz özellikle de icra iflas hukuku için. Bu nedenle sırf bu ders için kursa yazılabilirsiniz, Kpss kurslarına ders başına da kayıt olabiliyorsunuz.
Ben test sınavı için murat dershanesinin hukuk kaynaklarını öneriyorum, oldukça özet kitaplar. Sadece Ticaret Hukuku(Ticari işletme, kıymetli evrak ve şirketler hukuku) bölümü oldukça zayıf, hatta derhanede bu alan için çok az zaman veriyorlar ve hocalar bile çok özet anlatıp bir çok soru kaçırmanıza neden oluyorlar. Ticaret hukukunu Tamer Bozkurt'un kitabından çalışmanızı öneririm. Tamer Bozkurt her bölümü ayrı ayrı oldukça güzel anlatmış hem kpss sonrası kurum sınavları içinde çok işiniza yarar.
Muhasebe : Muhasebe alanı işletme mezunu olmayan arkadaşların biraz zorlandığı bir alandır. Bu alanı tek başınıza öğrenmeye çalışmak geçekten çok zor. Muhasebe öğrenene kadar işkence çekilen ama öğrendikten sonra hem zevk veren hemde çok net yapılan bir alan, bu nedenle muhasebe hocaları genelde çok iyi oluyor ve anlamanıza yardımcı oluyor. Muhasebeyi en başından beri teste yönelik oalrak değil de yazılı sınava yönelik hazırlanıyor gibi çalışmalısınız, şayet monografi çözmeyi öğrenirseniz testler size çok basit gelecektir. Muhasebe bilginize göre almanız gereken soru çözümüne yönelik kitaplar; şayet bilgi düzeyiniz az ise ikinci sayfa yayınları çözümlü muhasebe soruları, şayet bilginiz iyi ise Murat dershanesi yayınlarından 5300 soru bankasıdır.
İktisat : İktisat en sıkıntılı alandır, sakın dershane kaynaklarına bulaşmayın. Hem daha zor öğrenirsiniz hem yanlış öğrenirsiniz. Yapmanız gereken söyleyeceğim kitapları alıp, kütüphaneye kapanıp kendi kendinize çalışmaktır. İyice anlamaya çalışın çünkü bol grafikli bir alandır, en çok vaktinizi iktisat alacaktır. Bu da aynı muhasebe gibi teste yönelik çalışılmamalı , grafik çizerek iyice anlamaya çalışılmalıdır.
İktisat Mikro-Makro-Uluslararası İktisat olarak ayrılır. Mikro için Erdal Ünsal-Mikro İktisat kitabı alınmalı, içindeki bütün grafikler ezberlenmelidir. Takıldığınız yerde bir bilene danışılmalıdır. Kendiniz çözerseniz ne ala. Makro İktisat için ise kesinlikle Nurdan Aslan-Makro İktisat kitabı çalışılmalıdır. Bunun yanında Yüksel bilgili İktisat okulları okunmalı, ufak çok özet ve çabuk anlaşılır bir kitap. Bu üç kitap sayesinde iktisat netiniz oldukça iyi gelecektir, yeterki dediğim gibi kendi kendinize iyice anlayarak kitapları bitirmeniz gerekiyor. En son olarak Ceteris Paribus çözümlü sorular kitabına bakabilirsiniz, çok şart değil zaten bitirmek te çok zor , çok kalın bir kitap.
İşletme : İşletme puanı çoğu kurum sınavında aranmıyor o yüzden bu bölüme çalışmanıza gerek yok gibi, sadece bazı puan türleride hesaplansın diye bir kaç soru işaretlemeyi unutmayın.
(Çıkmış soru çözmeden sınava girmeyin.)
Kurum sınavları için kaynak:
Unutmayın kurum sınavları genel olarak yazılıdır, şayet test ise yukarıda saydığım kaynaklar yeterlidir. Yazılı sınavlara çalışma tarzı aynı şekilde yazarak olmalıdır, hatta önemli bölümlerin özetini çıkarırsanız uzun sürsede ileride tekrar yapmak için koca kitaba dönmenize gerek kalmaz ve kendi cümlelerinizle yazdığınız özet çok daha akılda kalıcı olur. Şahsen ben öyle yaptım, her dersin özetini çıkardım kendi cümlelerimle sonrasında sadece özetlerimi çalıştım , artık sınavlarda direk o cümleleri yazıyordum. Bir faydasıda bir sınav ilanı verildiğinde herkes horul horul kitaplara yüklenirken ben çok kısa sürede özetlerime çalışarak hazır oluyordum, özet derkende kısa bişey sanmayın sakın bir çok kitabın özeti. :)
Maliye : Ben Abdurrahman Akdoğan'ın ve İsmail Türk'ün Kamu Maliyesi kitaplarını bitirdim, fakat Maliye kitapları konusundaki sıkıntı hepsinin aynı şeyleri anlatıyor olmaları, yani 'evet şu kitap çok iyiymiş' diye birşey yok, Kamu Maliyesi kitaplarının hepsi aynı.. Maliye'de esas bölüm Maliye Politikası bölümüdür, yazılı sınavlarda yorum soruları esas olarak buradan gelir, size önerim İsmail Türk'ün maliye politikası kitabını özetlemeniz. Biraz ağır bir dili var ama çoğu sınavda sorular bu kitaptan geliyor. Biraz eski bir kitaptır aslında, misal lüks mal olarak 'radyo' örneği var. Bunun dışında Abuzer Pınar'ın maliye politikası kitabı var ama ben onun yerine yine Abuzer Pınar'ın ufak soru cevap şeklinde Kamu Maliyesi ve Maliye Politikası'nı tavsiye ediyorum çünkü küçük kitap büyük olanın resmen özeti.
İktisat : Yukarıda ikitasat için neleri ve nasıl çalışılması gerektiğini söylemiştim ek olarak sadece Makro İktisat ta Nurdan Aslanın kitabını bitirip bana yetmez diyenler için Kemal Yıldırımın kitabını da öneririm.
Para Politikası bölümünü de Abuzer Pınar'ın Para Politikası kitabından bakmanızı öneririm. Yine bu kitabında özet şekli olan ufak bir soru cevap kitabı var. Yani Abuzer Pıanr kitapları arasında ufaklar (özetler) yada büyükler olarak tercih yapabilirsiniz.
Ayrıca Uluslararası İktisat kitabı olarak tek geçilecek kitap Halil Seyidoğlu'nun kitabıdır. Aslında bu tarz sınavlar için çok fazla sayılacak bir kitap, sadece belli başlı bölümleri çalışılmalıdır. (Örneğin: Ödemeler Dengesi, Adam Smith Mutlak Üstünlük, Ricardo Karşılaştırmalı Üstünlük, Faktör Donatım Teorisi, Yeni Teoriler, Yoksullaştıran büyüme, Dış ticarette korumacılık, İktisadi birleşmeler gibi birçok konu kesinlikle bu kitaptan çalışılmalıdır.)
Muhasebe : Klasik sınavlarda muhasebe oturumu yaklaşık 40-50 puanlık bir monografi, 10 ar puanlık 3-4 özellikli hesap soruları ve son olarak ta 10'ar puanlık mali analiz ve terim sorularından oluşur. Benim bitirdiğim kitaplar Orhan Sevilengül ve Ercan Beyazıtlı'nın çözümlü soru kitapları bunun dışında son dönemde çok popüler olan bir kitap var İlhan Kılıç'ın Çözümlü Muhasebe Problemleri kitabını da bitirdim. Bu üç kitap sayesinde hem monografi sorularını hemde nitalikli hesap sorularını halledersiniz. Yüksek puan almak isteyenler bu üçünü de bitirmelidir.
Mali Analiz çoğu sınavda 10 puanlık bir soru şeklinde gelir. O da bilanço verilip oranların hesaplandırılması ve yorumlandırılmasıdır. Gayet kolay olur yani. Kurs kaynaklarından oranların nasıl hesaplandığını gösteren tablolar yada kitapçıklarla bu işin üstesinden gelirsiniz.
Hukuk : Hukuk ne kadar çalışsamda yazılı sınavlarda hep en düşük notu aldığım oturumdur. Nekadar yazarsak yazalım bir hukukçu olmadığımız için sınavı okuyan kişiyi tam anlamıyla tatmin edemiyoruz. ben şimdi bölüm bölüm hangi kaynaklardan çalıştığımı yazacağım.
Ticaret Hukuku: Hem ticari işletme hem kıymetli evrak hem de şirketler için tek kitap Tamer Bozkurt'un kitabı.
Anayasa ve İdare Hukuku : Ben bu iki hukuku tek kitap olan Zehra Odyakmaz'ın kitabından çalıştım, bu kitabı beğenmeyenler var ama bence yeterli.
Medeni ve Borçlar Hukuku : Vergi Müfettişliği gibi çok ağır olmayan sınavlar için Turgut Akıntürk'ün kitapları yeterli olacaktır. Şayet daha kapsamlı kitaplar isteniyor ise bunlar Medeni Hukuk için Bilge Öztan'ın Borçlar Hukuku için Tahsin Zapata'nın kitaplarını öneririm.
Ceza Hukuku: Genelde çok zor soru gelmeyen bir alan, bu nedenle kurs kitaplarından özet çıkararak halledebilirsiniz, daha geniş kapsamlı isterseniz Nevzat Toroslu'nun kitabı var.
Arkadaşlar ben Kpss sınavına yaklaşık 6 ay hazırlandım ve genel olarak puanlarım 87-94 arasında, kazandığım ilk müfettişlik sınavı ile Kpss sınavı arasında da 4 ay bir süre var, yani toplam 10 ayda hazır hale geldiğimi söyleyebilirim. Bu süre çalışma tarzına göre değişir tabiki, ben bu 10 ay içerisinde neredeyse hergün sanki işe gider gibi sabah kütüphaneye gidip akşam çıkıyordum. Sadece Kpss sonrası 2 hafta mola vermiştim kendime. O sıkıcı kütüphane de ne kadar çok kalırsanız bu süreyi o kadar kısaltırsınız.
Arkadaşlar süreç gerçekten zor bir süreç ama inanın çalışan herkes hakkını almayı başarıyor.Gerçi son dönemde Khk'lar ile bir çok insanın emeği boşe gitmiş ve bir çok insada emek vermeden daha iyi yerlere getirilmişse de bu bizlerin elinde olan birşey değil, birileri kulis yaparak emek sarfetmeden hak yemeyi çalışarak oralara gelmeye yeğliyor. Sizlerin elinden gelebilecek tek şey varsa oda ders çalışmak ve sınavlara konsantre olmak. En iyi yeri ve en iyi ünvanı istiyorsanız en çok çalışan olmalısınız.
NOT: Bahsedilen kaynaklar ve çalışma yöntemleri tamamıyla tecrübelerimin aktarılmasından ibarettir. Her yiğidin yoğurt yiyişinin farklı olması gibi her öğrenci için farklı ders çalışma taktikleri olabilir. Arkadaşlar kendileri için en verimli yöntemi yine kendileri geliştirecektir. Bahsi geçen kitaplar sizlere yol gösterme amacıyla sunulmuştur. Hiçbir yayınevi, kişi ya da kurumun reklamının yapılması amaçlanmamaktadır. Tabi ki bütün kitaplar için alternatifler mevcuttur.